Dan otvorenih vrata

Created 12/12/2011 09:28
U laboratoriji Hemijsko-ekološkog centra 24. novembra održana je akcija pod nazivom „Dan otvorenih vrata“. Ovom prilikom gradani Niša doneli su uzorke izvorske vode, bunarske vode i zemljišta iz njihovih bašti. Naša strucna ekipa ispitala je primljene uzorke i dala gradanima izveštaj o izvršenom fizicko-hemijskom pregledu vode.
 
U HEC-u su zadovoljni zbog velikog broja Nišlija koji se odazvao ovoj akciji. Prema statistici, koju su izveli na osnovu dobijenih podataka, od ukupnog broja gradana koji su doneli uzorak bunarske ili izvorske vode na anlizu 90% gradana nikada ranije nije kontrolisalo bunarsku ili izvorsku vodu,7 % povremeno kontroliše vodu, 3% je samo jednom kontrolisalo vodu od kako je bunar iskopan (neki su iskopani i pre 40 godina), a 65% njih tu istu vodu koristi za pice i u domacinstvu. Niko od gradana koji su tom prilikom doneli vodu ne vrši redovnu kontrolu u ustanovama koje imaju ovlašcenje nadležnih organa za vršenje odgovarajucih pregleda, ispitivanja i analiza parametara datih uzoraka.

Organizacijom Dana otvorenih vrata svakog meseca, HEC želi da bude još dostupniji Nišlijama, koji ce moci da u direktnom kontaktu sa clanovima tima prijave ekološki problem iz svog okruženja, kao i da urade analizu bunarske vode ili zemljišta iz svog domacinstva. Ekipa HEC-a besplatno ce izvršiti analizu donetih uzoraka i obavestiti gradane o eventualnom prisustvu nekih zagadivaca.

Ovakvu akciju HEC ce nastaviti da organizuje svakog poslednjeg cetvrtka u mesecu od 9 do 14 casova u holu Prirodno-matematickog fakulteta, Višegradska 33. 

Savet za uzorkovanje vode: cesmensku vodu uzorkovati nakon 10 minuta ispuštanja prvog mlaza sa cesme u plasticnu ambalažu. Preporucujemo da koristite ciste flaše od kupovnih flaširanih voda. Uzorkovanje vršite istog dana, neposredno pre donošenja uzorka u Laboratoriju Centra.