Dan otvorenih vrata-mart 2012. izvestaj

Created 04/12/2012 20:59
U laboratoriji Hemijsko-ekološkog centra u martu mesecu održana je peta akcija pod nazivom „Dan otvorenih vrata“. Ovom prilikom gradani Niša od 9 do 14 casova u hol Prirodno- matematickog fakulteta, u ulici Višegradskoj 33, doneli su uzorke izvorske vode, bunarske vode i zemljišta iz njihovih bašti. Naša strucna ekipa izvršila je analizu primljenih uzoraka i dala gradanima izveštaj o izvršenom fizicko-hemijskom pregledu vode.
 
Picture 007
Picture 002
U HEC-u su zadovoljni zbog velikog broja Nišlija koji se svakog meseca odaziva ovoj akciji. Gradani donose uzorke vode iz gotovo svih delova grada i njegove okoline: Bubanj, Donja Vrežina, Donji Komren, Pantelej, Calije, naselje Branko Bjegovic, Novo Selo, Medoševa , Prosek, Malca, Popovac, Kamenica, Veliki Krcimir. Prema statistici, koju su izveli clanovi HEC-a, na osnovu dobijenih podataka, od ukupnog broja gradana koji su doneli uzorake bunarske ili izvorske vode na anlizu 90% gradana nikada ranije nije kontrolisalo vodu, 2% povremeno kontroliše vodu (dva ili tri puta u periodu od 10 godina), 8% je samo jednom kontrolisalo vodu od kako bunari postoje (neki su iskopani i pre 40 godina). Najveci broj gradana, oko 65%, tu istu vodu koristi za pice i u domacinstvu. Niko od gradana koji su tom prilikom doneli vodu ne vrši redovnu kontrolu u ustanovama koje imaju ovlašcenje nadležnih organa za vršenje odgovarajucih pregleda, ispitivanja i analiza parametara datih uzoraka.

Ovog meseca gradani su posebno bili zainteresovani za analizu zemljišta. Ono što ih je najviše zanimalo je da li je njihovo zemljište u bašti kiselo ili bazno, što direktno utice na pogodnost zemljišta za gajenje odredenih vrsta biljaka. Kako ovim pregledom nisu obuhvaceni svi fizicki, fizicko-hemijski, hemijski i mikrobiološki parametri potrebni za davanje mišljenja o higijenskoj ispravnosti vode za pice, HEC ne može dati garanciju gradanima da koriste ispitanu vodu kao vodu za pice. Rezultati dati ovim izveštajem su informativnog i edukativnog karaktera i imaju cilj da pomognu gradanima u razvijanju higijensko-zdravstvene preventive i podignu ekološku svest kod gradana Niša.

Picture 003